Commedia i spexet - ett experiment

Commedia dell'Arte är en teaterform, som växte fram i Italien på 1500-talet. Den är urformen till all slags komisk dramatik (komedi, fars, revy, varieté, cirkus, SPEX etc).

Skådespelarna, som kallades masker (vilket de flesta av dem också bar), hade alla sin speciella karaktär och klädsel. Det fanns ett femtontal sådana aktörer, som utförde en mängd olika skådespel. De har avlöst varandra genom århundraden och dyker upp här och var än i dag. Vem ser inte den söta och beskäftiga Colombina i Holbergs Pernille och Mozarts Susanna?

De mest kända är nog ändå Harlekin och Pierrot. Men även Il Dottore, akademikern, och den girige köpmannen Pantalone visar sej i roller som inspirerats av deras karaktärer.

Brighella i vitt och grönt är en falsk och tjuvaktig typ, som älskar att ställa till oreda, inte minst när han "tussar ihop" gubbar och sköna damer.

Il Capitanos karaktär är en parodi på dåtidens soldater. Högdragen och skrytsam, men i grund och botten feg.

Vi kände att vi ville ta reda på hur denna teaterform fungerade, så vi plockade ut några "maskfigurer" och satte in dem i vårt vårspex 2013, Krukan.

Brighella har alltid något lurt på gång....

Kontraster i teaterns värld

I kulturveckan i november 2013 dök maskerna upp i vårt bidrag till årets tema: Motsatser. Dom varvades där med korta scener ur världens mest kända tragedi Hamlet.

"Ack, stackars Yorick. Jag kände honom...en oändligt lustig karl, som tusen gånger burit mej på sin rygg. Här satt de läppar jag kysst oräkneliga gånger..."

Den förvirrade Ofelia delar ut sina symboliska blommor till sin sorgsne bror Laertes och den illasinnade kungen.

Sörjande vid Ofelias grav.

Försoning före ond bråd död....

I december dök Commediagänget åter upp, nu vid den italienska föreningen Dante Allighieris  10-årsjubileum.

Il Dottore erbjöd blodiglar m.m. till mozarella och pastasallad........

..... medan de muntra maskerna minglade bland folket, som avnjöt en italiensk buffé dagen till ära.

Senaste kommentarer

12.01 | 17:40

Hej Carina! Så kul att du är intresserad av teater. Eftersom jag inte vet din ålder, kan du kontakta Lena Landgren, 0703-179542, el. lena_landgren@hotmail.com.

10.01 | 17:15

Hej undrar om det finns någon teatergupp på kvällarna man kan vara med i carina

07.04 | 10:35

Hej! Tack för att ni är intresserade av vår teater. Jag har själv inte läst magasinet, men ska kolla detta. Våra föreställningsdagar är 26-27/5, 2-3/6, 16-17/6.

04.04 | 19:30

Hej, vi planerar att gå med den 9/6 som det är en föreställning enligt jubileumsmagasinet. Men enligt hembygdsparkens kalender är där inget den 9e och 10e juni?