Det svänger om Coppelius

COPPELIA är en klassisk balett, som hade urpremiär på Parisoperan år 1870. Den dansas fortfarande på scenerna världen över. Handlingen är hämtad från en av E.T.A. Hoffmanns romantiska noveller,
Flickan med emaljögonen.  Vi har gjort ett litet spex av den komiska historien och det har spelats av både vår ungdomsgrupp, Spexhuggarna, och Askungarna.
Handlingen i korthet:
Dr Coppelius är en lite mystisk gammal man, som har en dockverkstad, och som sägs kunna trolla. Han gör dockor i naturlig storlek och han har en favoritdocka, som han döpt till Coppelia. Han drömmer om att kunna göra henne levande.

Coppelius har placerat sin älsklingsdocka i fönstret, där hon till synes läser en bok

På torget träffas stadens ungdomar. Franz och Svanhilde är två av dem. De är förlovade.

Coppelius stänger sin verkstad och går till värdshuset för en bit mat och en öl... Är det halt på torget, eller snubblar han av nervositet, för ungdomarna skojar och driver med gubben...

Coppelius tappar sina nycklar

Franz har fått se den vackra dockan i fönstret. Han tror att hon lever och blir kär, till sin fästmös förtvivlan. Flickorna hittar Coppelius' nycklar och Svanhilde bestämmer sej för att gå in i dockverkstaden och ta en titt på sin rival. Hon får se att det bara är en docka. Nu kan hon ge Franz en riktig läxa!!

Svanhilde sätter på sej Coppelias kläder och peruk, tar boken i handen och sätter sej i fönstret. Men nu kommer Coppelius hem! Och dessutom kommer Franz!! Han har klättrat in genom fönstret. Coppelius blir arg, men får även en idé. Han surrar fast Franz och drogar ner honom. Sedan tar han en apparat, sätter den i Franz' öra och mumlar en formel.

Coppelius drar ut livsandarna och själen ur Franz

Nu gäller det bara att överföra livsandarna till Coppelia!

Fantastiskt! Dockan börjar andas och snart kan hon både stå upp och dansa och tala. Så småningom vaknar Franz...

Även Askungarna har spelat den här lustiga lilla pjäsen. Här har deras Coppelius dragit ut Franz' själ, medan den falska Coppelia väntar på stolen...

Coppelius tar - ännu intet ont anande - sej en svängom med sin älskade ....

Franz vaknar, spektaklet avslöjas och den svekfulle fästmannen ber ödmjukt om ursäkt ....

Senaste kommentarer

12.01 | 17:40

Hej Carina! Så kul att du är intresserad av teater. Eftersom jag inte vet din ålder, kan du kontakta Lena Landgren, 0703-179542, el. lena_landgren@hotmail.com.

10.01 | 17:15

Hej undrar om det finns någon teatergupp på kvällarna man kan vara med i carina

07.04 | 10:35

Hej! Tack för att ni är intresserade av vår teater. Jag har själv inte läst magasinet, men ska kolla detta. Våra föreställningsdagar är 26-27/5, 2-3/6, 16-17/6.

04.04 | 19:30

Hej, vi planerar att gå med den 9/6 som det är en föreställning enligt jubileumsmagasinet. Men enligt hembygdsparkens kalender är där inget den 9e och 10e juni?