Frithiof och Ingeborg

"Där växte uti Hildings gård
två plantor under fostrar'ns vård.
Ej Norden förr sett två så sköna,
de växte härligt i det gröna.

Så växte de i fröjd och lek
och Frithiof var den unga ek;
men rosen uti dalar gröna
hon hette Ingeborg den sköna."

År 1825 skrev Esaias Tegnér sin vikingadikt om bonden Hildings son Frithiof och kung Beles dotter Ingeborg. Sagan om Frithiof den Djärve, som inspirerade Tegnér, är dock mycket äldre. Det är en isländsk hjältesaga från 1300-talet. Vi roade oss med att göra ett spex av Tegnérs diktverk. Handlingen är både spännande och romantisk. Precis som vi vill ha det!

Frithiof kommer hem från vikingatåg i västerled.
I Balders Hage träffar han sin Ingeborg. Dom har växt upp tillsammans och dom älskar varann.

Ingeborg har två mindre trevliga bröder, Helge och Halfdan. Deras far, kung Bele, är död och sönerna är nu kungar och har bestämt att systern ska giftas bort med den gamle och rike kung Ring.

För att hindra henne från att träffa sin älskade, spärrar bröderna in henne hos prästinnorna i Balderstemplet. Ingeborg sjunger ut sin sorg och längtan.....

Med hjälp av sina kompisar lyckas Frithiof ta sej in i templet, men han ertappas snart av Ingeborgs bröder....

Bröderna skickar iväg Frithiof till Shetlandsöarna för att inkräva skatt från den grymme Angantyr, i tron att Frithiof inte ska komma levande därifrån.

Så blir Ingeborg bortgift med kung Ring.

Men nu dyker Frithiof upp. Han har klarat sej helskinnad hem från Shetlandsöarna. Nu ställer han bröderna till svars.

Kung Ring är gammal och beslutar sej för att gå till ättestupan och avsluta sitt liv. Eftersom han tycker bra om den modige vikingen, överlåter han både sin drottning och Ringarike till Frithiof den Djärve......

Senaste kommentarer

12.01 | 17:40

Hej Carina! Så kul att du är intresserad av teater. Eftersom jag inte vet din ålder, kan du kontakta Lena Landgren, 0703-179542, el. lena_landgren@hotmail.com.

10.01 | 17:15

Hej undrar om det finns någon teatergupp på kvällarna man kan vara med i carina

07.04 | 10:35

Hej! Tack för att ni är intresserade av vår teater. Jag har själv inte läst magasinet, men ska kolla detta. Våra föreställningsdagar är 26-27/5, 2-3/6, 16-17/6.

04.04 | 19:30

Hej, vi planerar att gå med den 9/6 som det är en föreställning enligt jubileumsmagasinet. Men enligt hembygdsparkens kalender är där inget den 9e och 10e juni?