Så här började det ....


SPECTACULUS

   är en musikteatergrupp som bildades år 1984.  Den har sina rötter i folkhögskolan i Munka Ljungby.  Det var där det började den  4 mars 1972 med  HAMLET, ett gammalt studentspex skrivet på 1920-talet i Uppsala.  Teaterformen visade sig vara idealisk för amatörer, som gillar att sjunga och skämta med seriösa klassiska figurer och händelser.  Det blev en tradition  att varje år presentera ett vårspex i "Munkas" gymnastiksal. Där dök det upp
gudomliga varelser och kungligheter som Odysseus, Orfeus, Oden, Gustaf Vasa, Henrik VIII och många andra figurer genom åren.

När man kom till Alexandre Dumas' 
DE TRE MUSKETÖRERNA, så hände det något!  Det var dagen efter detta vårspex.  Det glada gänget ville inte sluta spexa, även om tiden som elever på "Munka" var slut.  Vad göra ? Jo, tillsammans med undertecknad bildades en fri teatergrupp, som vi  döpte till Spectaculus.  För att komma igång behövde vi ett litet stöd från kommunen.  Vi fick ett startbidrag i och med att vi bildade en förening med stadgar och styrelse, Musikteaterföreningen Spectaculus.  År 1985 hade Spectaculus sin första premiär med LYSISTRATE av Aristofanes och sedan dess har vi visat upp oss varje år på Ängelholms scener och även på andra ställen.  
 
När vi fick beställning på en show om återvinning
(Det svänger i komposten)  av kommunen i samband med Agenda 21, behövde vi små bakterier och kvalster. Vi tog med några barn. Dom skötte sig strålande och året därpå fick dom vara änglar i vårt "Himlaspex".  Ungarna var bra och dom ville sjunga och spela teater,
så vi bildade en barngrupp och satte upp ett gammalt "Munkaspex", Askungen.  Gruppen gjorde succé och fick ett eget namn: ASKUNGARNA.

Även barnen har agerat varje år.  Så småningom växer dom ur barnskorna och kan kliva in i "Stora Spectaculus", som nu har två ensembler, ungdomsgruppen  (Spexhuggarna) och vuxengruppen.  Även Askungarna har två grupper, en barngrupp och en ungdomsgrupp.
 
Ytterst ansvariga ledare är undertecknad för Spectaculus och Lena Landgren för Askungarna.
(Lena var för övrigt med när Spectaculus bildades 1984 !!)

Barbro Persson
 

Lysistrate

Det svänger i komposten

"Man måste sortera innan man slänger"

Mackie Kniven

En gång vi levde samman, hon/han och jag ....
Bengt och Monica är gamla elever från "Munka". Dom har hängt med i många år. Monica var med när Spectaculus bildades. Här agerar dom som Mackie och Jenny. Hon sjunger den kända Sjörövar-Jennys visa: "Mina herrar, här ser ni mej diska glas ..."  och båda sjunger Sutenörballaden.

Senaste kommentarer

12.01 | 17:40

Hej Carina! Så kul att du är intresserad av teater. Eftersom jag inte vet din ålder, kan du kontakta Lena Landgren, 0703-179542, el. lena_landgren@hotmail.com.

10.01 | 17:15

Hej undrar om det finns någon teatergupp på kvällarna man kan vara med i carina

07.04 | 10:35

Hej! Tack för att ni är intresserade av vår teater. Jag har själv inte läst magasinet, men ska kolla detta. Våra föreställningsdagar är 26-27/5, 2-3/6, 16-17/6.

04.04 | 19:30

Hej, vi planerar att gå med den 9/6 som det är en föreställning enligt jubileumsmagasinet. Men enligt hembygdsparkens kalender är där inget den 9e och 10e juni?